PiS za pomocą pudru leczy ciężką chorobę gospodarczą

Kolejne propozycje rządu, są tylko leczeniem za pomocą pudru ciężkiej choroby gospodarczej: pacjent ma wyglądać dobrze, a nie wyzdrowieć. Nie uwzględniliście propozycji Lewicy: 20 mld na dofinansowanie i doposażenie służby zdrowia, dopłaty do kosztów stałych dla przedsiębiorców do wysokości 50 tys. zł miesięcznie, sfinansowania 75% wynagrodzeń pracowników i gwarancji zatrudnienia. - stwierdził poseł Andrzej Szejna podczas debaty sejmowej dotyczącej rządowego projektu ustawy o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2.

Od 1 kwietnia dziesiątki tysięcy przedsiębiorców zawiesiło lub zlikwidowało swoją działalność. Dramatycznie wzrasta bezrobocie. Mówi się o 200-300 tys., a z rodzinami to już 1 mln osób. Poseł Szejna pytał, czy zostaną podwyższone zasiłki dla bezrobotnych.

- Co zamierzacie zrobić z Funduszem Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, który jest pusty? Czy poprzecie sprawiedliwy projekt Lewicy o świadczeniu kryzysowym dla wszystkich dramatycznie dotkniętych kryzysem? Na koniec chcę powiedzieć, że gratuluję Koalicji Polskiej mądrości, tego, że skorzystała z kilku propozycji Lewicy (Dzwonek) na potrzeby swojego projektu, inaczej niż to było w przypadku rządu. - powiedział A.Szejna.

Zdjęcie: https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/wysoki-widok-stos-monet-na-schematach statystycznych_5683091.htm#page=1&query=gospodarka&position=0

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!